Wij versnellen de energietransitie

De duurzaamheidstransitie komt er hoe dan ook aan. Maar hoe snel ze komt maakt een groot verschil voor mens en natuur in Nederland en daarbuiten.

De transitie naar duurzame energie en mobiliteit is een complexe puzzel. Zenmo gelooft dat haar interactieve modellen het inzicht geven dat nodig is om deze uitdaging te lijf te gaan.
 
Zo wil Zenmo de duurzaamheidstransitie maximaal versnellen.

Wat wij doen

Wij creëren voor onze klanten virtuele werelden waarin zij zonder risico en tegen lage kosten de problemen met energie en mobiliteit in hun echte wereld kunnen oplossen. Zo kunnen zij snel en met een gerust hart investeren. En zo helpen wij de energietransitie te versnellen. Want dat is ons doel.

De overstap van fossiele energie naar duurzame energie is misschien wel het grootste avontuur uit de geschiedenis van de mensheid. En we hebben haast, want fossiele brandstoffen zorgen voor klimaatverandering, waardoor het ecosysteem waar het leven op deze unieke planeet van afhankelijk is, wordt verstoord. Het bewustzijn van de ernst van dit probleem neemt toe maar veel ondernemers en beleidsmakers vinden het moeilijk in te schatten wat zij het beste kunnen doen. Daarom brengt ZEnMo de laatste wetenschappelijke inzichten direct over naar de praktijk. Daarbij maken we gebruik van de nieuwste (agent-based) modelleertechnieken. Die modellen vullen we met geografische informatie (GIS) en big data om realistische simulaties te maken van bestaande gebieden.

Ons verhaal

Jaarlijks worden er voorspellingen gedaan door organisaties als de International Energy Agency (IEA) over de toekomst van duurzame energie. De modellen die ze gebruiken zijn statische top-down modellen die geen rekening houden met de onderliggende afhankelijkheden die we waarnemen in een energie transitie. De resultaten zijn dan ook vaak veel te conservatief. Zo maakt de IEA elk jaar een voorspelling van de hoeveelheid geïnstalleerd vermogen PV in de wereld en zit er elke keer drastisch naast, zoals in het figuur hieronder te zien is. 

ZEnMo is opgericht door Auke Hoekstra, Peter Hogeveen, prof. Maarten Steinbuch, prof. Geert Verbong en Peter Molengraaf. Deels uit verzet: zij zagen (elk op hun eigen gebied) dat we veel sneller kunnen verduurzamen dan traditionele instanties ons willen doen geloven. Dus zochten ze uit hoe je de transitie wel goed kan voorspellen. Maar de beste stuurlui staan aan wal. Dus een logische volgende stap was om het dan ook maar te gaan doen. Zo ontstond ZEnMo simulations. Intussen is het team versterkt door de twee slimste studenten die op de modellen afstudeerden. Maar ons doel is om de komende jaren nog flink door te groeien. Net zo lang tot iedereen modellen gebruikt die laten zien hoe het wel kan.