Virtual labs

Onze virtuele proeftuinen of “Virtual labs” gebruiken we om energie- en mobiliteitssystemen inzichtelijk te maken. We gebruiken wetenschappelijke modeleringsmethoden en praktijk data om de labs realistisch te maken. Zo kunnen 
we grip krijgen op de complexe uitdagingen die voor ons liggen in de energietransitie.

Regionale energie transitie

Met het Energy transition lab kan het energie systeem van een gebied worden gesimuleerd en kunnen toekomst scenario’s getest worden. Het energie systeem bevat warmte, elektriciteit, distributie en opslag. Door met geografische data te werken kan er ook rekening worden gehouden met gebiedsontwikkeling en worden de scenario’s tastbaarder.

Lokale energie transitie

Met het SparkCity lab kan het energie en mobiliteits-systeem van een buurt, wijk of industriegebied gesimuleerd worden. We kijken naar het gedrag van bewoners om een realistisch beeld van energie en mobiliteitsvraag te simuleren. Daarnaast kan op basis van demografische kenmerken de adoptie van duurzame innovaties worden gesimuleerd, en houden we rekening met de ruimtelijke inpassing van infrastructuur. Uiteindelijk helpt dit lab als decision support tool om de synergie tussen techniek, bewoners en ruimtelijke omgeving te verduidelijken.

 

Innovatieve mobiliteit

Met het Smart mobility lab simuleren we slimme mobiliteitsoplossingen. Zo kun je bijvoorbeeld onderzoeken waar in jouw vloot elektrische trucks en waar waterstof trucks voordeliger zijn. Daarnaast simuleren we ook personenvervoer zoals duurzame mobiliteitskeuzes van forenzen en de voordelen van deelauto’s. Uiteraard kan dit gekoppeld worden aan het energiesysteem door middel van laadpunten, slim laden en bidirectioneel laden.