Bepaal mee hoe we onze elektrische auto’s in de toekomst gaan opladen

Er is in Nederland een stevige discussie gaande over de vraag waar er allemaal oplaadpunten moeten komen voor elektrische auto’s. Daarover gaat het in deze blogpost. We hebben daarbij ook een vraag aan u, de lezer. Aan wetenschappers zoals wij wordt namelijk gevraagd om bedrijven, gemeenten en overheden te adviseren bij het realiseren van de best mogelijke laadinfrastructuur. Maar om goed advies te kunnen geven moeten we weten hoe u in de toekomst het liefste elektrisch wilt gaan laden. Daarom vragen we u om een korte enquête in te vullen. (Let op: we zoeken mensen die op zijn minst wel eens elektrisch hebben gereden.)

Lezers van dit blog weten dat de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden razendsnel gaan. Auke mocht onlangs op de Universiteit van Nederland uitleggen wat de “Zeven mythen rond de elektrische auto” zijn en hoe ze als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het gaat ook hard met de introductie van nieuwe modellen (zie onderstaande plaatje en deze presentatie van Bloombergs Michael Liebreich).

ezgif.com-video-to-gif

Maar al die auto’s hebben ook laadpunten nodig! In Nederland lopen we op dat gebied echt voorop. Zo stond stichting Elaad aan de wieg van OCPP (internationaal het toonaangevende open protocol voor laadpunten) en zijn onze bedrijven internationaal toonaangevend (EV Boxen NewMotion zijn wereldmarktleiders).

Dat is eervol en heeft voordelen (zoals export en banen) maar het zorgt er ook voor dat we niet bij anderen “af kunnen kijken”. Sterker nog, zij komen bij ons de kunst afkijken en op internationale conferenties zie je steevast Nederlandse sprekers uitleggen hoe wij het doen (teveel links en we willen niemand voortrekken ;).

Hoe onze palen gebruikt worden weten we redelijk want veel publieke laadpalen in Nederland worden goed gemonitord. Zo deelt stichting Elaad het gebruik geanonimiseerd met alle wetenschappelijke instanties en delen de grote gemeenten hun gebruik met de Hogeschool van Amsterdam. We weten daaruit bijvoorbeeld wanneer de pieken in gebruik optreden en hoe verschillende soorten locaties worden gebruikt (lees er hier meer over in een onderzoek van stichting Elaad).

Ook hebben we intussen de mogelijke scenario’s redelijk goed helder. Ze staan bijvoorbeeld in een onderzoek dat de Technische Universiteit Eindhoven en Ecofys onlangs deden voor het ministerie van Economische Zaken (download hier het onderzoek).

Wat we echter nog niet weten wat gebruikers in de toekomst willen. Enkele voorbeelden:

  • Er komen binnenkort betaalbare auto’s met een range van 300 km. Die hoef je lang niet elke dag te laden. Er komen ook snellaadpunten van 350 kW waarop u zou kunnen laden met 1500 kilometer per uur. (Let op: voorlopig is de batterijtechnologie nog lang niet zover. Maar toch.) Gaan die zaken er samen voor zorgen dat u straks gebruik gaat maken van snelladers alsof het tankstations zijn zoals Fastned dat voor zich ziet? Of worden het misschien “laadpleinen” zoals op Slot Haverleij? Gemeenten willen liever minder laadpalen maar u wilt als EV rijder misschien toch het liefste een laadpunt voor de deur. Dat moeten we dus weten.
  • En gaat u straks thuis, op het werk en in de straat “slim laden”? Dat betekent dat u toestaat dat uw laadsessie wordt uitgesteld als u de auto een aantal uren niet nodig heeft. Als u daarin meegaat kunnen we u goedkope zon en wind verkopen op momenten waarop ze anders overtollig zouden zijn. En we kunnen de laadpunten heel goedkoop een snelle aansluiting op het elektriciteitsnet geven omdat u flexibel meehelpt om problemen op het elektriciteitsnet te voorkomen. Daar dromen wij wetenschappers van maar wilt u dat allemaal wel?
  • Hoe gaat het als er zelfrijdende auto’s komen? Stappen we dan allemaal over op een goedkope deelauto met chauffeur? Gaan die zich dan zelfstandig uit het zicht opladen?

Om dat goed te kunnen inschatten maakt Auke modellen en zet hij studenten in zoals Laura. Laura heeft ontzettend hard haar best gedaan om een zogenaamd “stated preference” onderzoek te ontwikkelen waarmee over een aantal van de belangrijkste  vragen wetenschappelijk gefundeerde uitspraken kunnen worden gedaan. Maar haar afstuderen dreigt in het water te vallen omdat ze onvoldoende respondenten heeft. Ze heeft er nu 150 maar ze heeft er 250 nodig nodig om tot statistisch significante uitspraken te komen. Helpt u haar uit de brand en helpt u mee om Nederland de juiste keuzes te laten maken op het gebied van laadinfrastructuur? We verloten ook tien bol.com bonnen van 25 euro.

Share this post