Duurzame warmte in steden

Het lijkt soms wel of alle duurzame aandacht uitgaat naar elektriciteit. Zo horen we voortdurend over zonnepanelen, windmolens en elektrische auto’s. Je zou haast vergeten dat warmte verantwoordelijk is voor de grootste energievraag van allemaal.

Tegelijkertijd zijn warmte en elektriciteit sterk verweven. Verwarmen zonder fossiele energiebronnen zoals gas vraagt bijvoorbeeld een warmtepomp die elektrisch wordt aangedreven. Of een warmtenet dat warmte krijgt van de bijstook van biomassa in fossiele centrales (al kan je je afvragen hoe duurzaam dat is). Daarom maakt ZEnMo het liefst integrale simulaties waarin we zowel het elektriciteitsnet als de warmtevraag simuleren voor een specifiek gebied. Dat is altijd even werk maar met onze tooling is het probleemloos mogelijk.

Vervolgens houden we rekening met specifieke omstandigheden en innovatieve technologie. Zo kan infrarood een mooie versterking zijn van de bestaande CV in een bestaand huis waarin lage temperatuur verwarming te duur is. Of misschien is waterstof door het gasnet een optie. En nemen we lucht-warmtepompen, water-warmtepompen of toch maar geothermie? Met ZEnMo kunnen we elk scenario voor jouw gebied doorrekenen, rekening houdend met jouw plaatselijke omstandigheden en huizenvoorraad.

Auke Hoekstra

auke@zenmo.com

+31 (6) 51614294